Het draait bij opstekers om een thema dat er toe doet èn ontmoeting.
Opstekers: Nooit te oud om
Young leaders start in mei. In samenwerking met de Vrijwilligerscentrale Nijmegen organiseren we een reeks van 10 bijeenkomsten voor jongeren en jong volwassenen rond vragen als
Wie of wat inspireert mij; Wat zijn mijn kwaliteiten; Wie ben ik en wie of hoe wil ik zijn; Hoe kan en wil ik verschil maken. Die vragen spelen mee in de voorbereiding en uitvoering van een project met sociale impact in Nijmegen.
Achtergrond bij de opstekers: nooit te oud om
“Ik ben altijd op zoek geweest naar ‘Waarom ben ik hier?’, ‘Wat breng ik in de wereld?’ en ‘Hoe zit ik zelf in elkaar?’. Dat is opnieuw aangewakkerd. Dik twee jaar geleden ging het helemaal niet goed en toch hield ik in die tijd bij iedere volgende tegenslag iets van ‘hier kan ik ook weer uitkomen’. Maar dat ik zo zou herstellen als nu is gebeurd, dat had ik echt niet gedacht. Dat is echt een wonder. Toen ik de reeks Opstekers ging voorbereiden merkte ik hoe levendig mij dat weer maakt. Dat is eigenlijk ook wat ik onze deelnemers straks wens: Er is nog zoveel wat mooi en de moeite waard is en wat je over jezelf kunt ontdekken.”

Mieke (85) is in gesprek met Anneke (44) en Caroline (51), alle drie betrokken bij het Centrum Ontmoeting in Levensvragen. Ze bereiden het nieuwe aanbod ‘Opstekers’ voor. Opstekers zijn bijeenkomsten waar je een beter humeur van krijgt en waar je mogelijk ook nog iets van opsteekt. Waarom de reeks Opstekers: Nooit te oud om…
“We worden steeds ouder. Als de leeftijd van het pensioen zo rond de 70 blijft, dan is er nog zo’n eind leven. Wat maak je daar dan van? Hoe geef je daar zin aan? Dat is wat wij met de opzet van de reeks voor ogen hebben. Als het ware handreikingen delen over hoe je om kunt leren gaan met lichamelijke beperkingen en verlies van mensen, dat je toch de zin vindt om door te gaan. Een ander thema is de betekenis van jezelf als mens. Mensen zeggen heel vaak: ‘Ik heb niets meer te geven aan de maatschappij’ maar dat is helemaal niet waar. Je bent niet meer echt productief in de zin van het arbeidsproces, maar je hebt zoveel aan levenservaring, aan wijsheid opgedaan die je met alle generaties kunt delen. Daarnaast is er nog de reflectie op jezelf. Bijvoorbeeld als ik in dingen tegen mezelf oploop dat ik dan denk zou ik daar niet wat milder mee om kunnen gaan? Voor dat soort reflectie heb je, juist als je ouder bent, veel tijd.” Dat is niet alleen terugblikken maar juist ook vooruit. Welke wijsheid heb ik? Wat kan ik daarmee naar anderen toe? Zelfontwikkeling. En niet een grote strijd tegen wat lichamelijk of anderszins niet meer lukt, daar draait het niet om bij de Opstekers. “Uit ervaring weet ik hoe fijn het is om met anderen van gedachten te wisselen over zingeving en daarbij te ontdekken hoe mooi het is te geven en te ontvangen. Ik gun dat ook de mensen die straks naar Opstekers komen. Dat ze in de ontmoeting ontdekken wat je- ook als je ouder bent- allemaal kunt beteken en zelf kunt beleven.” En daarna natuurlijk: Wat neem je er uit mee? Wat steek je er vanop? En dat kan ook zitten in: Wat leuk dat we dit kunnen uitwisselen vandaag.
Hoe verloopt een Opsteker? Het startpunt is een thema en daarbij een tekst of een uitzending ter voorbereiding op de bijeenkomst. Na een inleiding gaan we in kleine groepjes uit elkaar zodat iedereen aan bod komt om een zegje te doen. Als slot koppelen we terug wat er is gebeurd. Is er een mooi inzicht te delen? Niets moet in deze middag, behalve dat deelnemers naar elkaar willen luisteren en samen willen reflecteren op wat aan de orde is. Niet alleen vanuit onze persoonlijke ervaring maar ook dat we het toetsen aan een denker. Dat mag filosofisch of spiritueel zijn. Bij Opstekers gaat het wat meer over het denken over een thema dan over steun zoeken bij elkaar.
Voor meer informatie of aanmelding rond Opstekers van het COiL
- Kijk op de website: ontmoetinginlevensvragen.nl
- Mail naar: info@coil-net.nl
- Bel met: 06-34778798